Prepeličie vajíčka – malý zázrak



-zaujmú veľkosťou, sú päťnásobne menšie ako bežné slepačie, a fľakatým zafarbením.

-vajíčka lahodnej chuti obsahujúce veľa cenných látok, najmä vitamínov a minerálov.

-takmer nulový cholesterol

-cenné vlastnosti prepeličích vajec sú známe už viac ako tritisíc rokov.

– okrem nutričných hodnôt majú tiež liečebnú hodnotu a blahodarne pôsobia pri rôznym chorobách.

-potvrdené sú účinky v prevencii srdcovo-cievnych ochorení a v posilňovaní imunity

-majú jemnejšiu chuť ako slepačie vajcia a obsah cholesterolu je takmer nulový.

-vyznačujú sa vysokou nutričnou hodnotou 1 700 až 1 800 J, čo je viac než polovica energie slepačieho vajca, ktoré je štyrikrát väčšie

-hladina vitamínov A, D, E, B1, B2, B12 a stopových prvkov horčíka, fosforu, medi, vápnika a železa je pritom výrazne vyššia

-obsahujú päťkrát viac fosforu, sedemkrát viac železa, šesťkrát viac vitamínu B1 a pätnásťkrát viac vitamínu B12 ako slepačie vajíčka

-obsahujú vysoko hodnotné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, lecitín, sacharidy a ďalšie špecifické biologicky účinné látky, ktoré priaznivo pôsobia pri liečbe kardiovaskulárnych chorôb, ekzémov, cukrovky, astmy, porúch zažívacieho traktu a výrazne posilňujú imunitu organizmu.

-sú výborným doplnkom stravy pre športovcov, deti, seniorov, tehotné ženy a urýchľujú rekonvalescenciu pri celkovej vyčerpanosti organizmu.

-v kozmetickom priemysle sa používajú do kvalitnejších krémov, na omladenie pleti a odstránenie vrások

-účinné sú aj pri liečbe lámania vlasov a nechtov


Konzumácia prepeličích vajíčok počas 6 týždňov sa vraj vyrovná pobytu
vo vysokohorskom prostredí alebo pri mori.

 

ZAUJÍMAVOSTI

Váha priemerného vajíčka je 10– 12 g. Prepeličie vajíčka sú v porovnaní so slepačími vajcami

  • ľahšie stráviteľné
  • chuťovo jemnejšie
  • dajú sa použiť rovnako ako slepačie vajcia
  • chutia aj deťom, ktorým slepačie vajcia nechutia
  • obsahujú oveľa viac aminokyselín, vitamínov, železa, draslíka, vápnika ako slepačie vajcia
  • obsahujú len zanedbateľné množstvo cholesterolu
  • obsahujú enzým lyzozým, vďaka ktorému majú predĺženú trvanlivosť
  • pozitívne pôsobia na imunitu
  • pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach, astme, alergiách, cukrovke
  • odporúčajú sa deťom, športovcom, tehotným ženám, chorým či starým ľuďom
  • ich pravidelná konzumácia údajne predlžuje život
  • využívajú sa aj v kozmetickom priemysle
  •  

     

  • čo je dôležité, prepeličie vajíčka sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie ako slepačie
  • minimálna trvanlivosť vajíčok je pri dobrom uskladnení až 60 dní.
  •