
Prepeličie vajíčka – malý zázrak
-zaujmú veľkosťou, sú päťnásobne menšie ako bežné slepačie, a fľakatým zafarbením.
-vajíčka lahodnej chuti obsahujúce veľa cenných látok, najmä vitamínov a minerálov.
-takmer nulový cholesterol
-cenné vlastnosti prepeličích vajec sú známe už viac ako tritisíc rokov.
– okrem nutričných hodnôt majú tiež liečebnú hodnotu a blahodarne pôsobia pri rôznym chorobách.
-potvrdené sú účinky v prevencii srdcovo-cievnych ochorení a v posilňovaní imunity
-majú jemnejšiu chuť ako slepačie vajcia a obsah cholesterolu je takmer nulový.
-vyznačujú sa vysokou nutričnou hodnotou 1 700 až 1 800 J, čo je viac než polovica energie slepačieho vajca, ktoré je štyrikrát väčšie
-hladina vitamínov A, D, E, B1, B2, B12 a stopových prvkov horčíka, fosforu, medi, vápnika a železa je pritom výrazne vyššia
-obsahujú päťkrát viac fosforu, sedemkrát viac železa, šesťkrát viac vitamínu B1 a pätnásťkrát viac vitamínu B12 ako slepačie vajíčka
-obsahujú vysoko hodnotné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, lecitín, sacharidy a ďalšie špecifické biologicky účinné látky, ktoré priaznivo pôsobia pri liečbe kardiovaskulárnych chorôb, ekzémov, cukrovky, astmy, porúch zažívacieho traktu a výrazne posilňujú imunitu organizmu.
-sú výborným doplnkom stravy pre športovcov, deti, seniorov, tehotné ženy a urýchľujú rekonvalescenciu pri celkovej vyčerpanosti organizmu.
-v kozmetickom priemysle sa používajú do kvalitnejších krémov, na omladenie pleti a odstránenie vrások
-účinné sú aj pri liečbe lámania vlasov a nechtov

Konzumácia prepeličích vajíčok počas 6 týždňov
sa vraj vyrovná pobytu
vo vysokohorskom prostredí alebo pri mori.
ZAUJÍMAVOSTI
Váha priemerného vajíčka je 10– 12 g. Prepeličie vajíčka sú v porovnaní so slepačími vajcami
